Unie pro řeku Moravu

Čína poprvé přiznala problémy s obří přehradou Tři soutěsky

26.5.2011

Čína poprvé přiznala problémy s obří přehradou Tři soutěsky

Čínská vláda poprvé přiznala, že má potíže s Třemi soutěskami - největší přehradou s vodní elektrárnou na světě. Peking v souvislosti s nejhorším suchem, jaké čínský jih postihlo v posledních 50 letech, varoval před „urgentními problémy" v oblasti životního prostředí a před hrozícími konstrukčními „katastrofami", které by se negativně odrazily v životech lidí.

Úřady kvůli suchu nařídily upustit z přehrady pět miliard metrů krychlových vody navíc.

Státní rada tento týden uvedla, že ačkoliv přehrada sama o sobě je pro region přínosem, od počátku výstavby v roce 1992 se v souvislosti s ní objevilo množství problémů. „Musí být vyřešeny urgentní problémy související s plynulým přestěhováním obyvatel, ekologickou ochranou a zabránění geologické katastrofě," uvedl vládní kabinet v prohlášení.

Vláda současně přiznala, že stavba Tří soutěsek negativně ovlivnila život a ruch dál na řece Jang c'-tiang. „Během plánování a stavby se objevily problémy, které však nemohly být ihned vyřešeny kvůli panujícím podmínkám. Některé vyvstaly kvůli zvýšeným potřebám vyvolanými ekonomickým a sociálním vývojem," připustil Peking.

Projekt Tři soutěsky přišel Čínu na 180 miliard juänů (zhruba půl biliónu korun). Kromě vodního rezervoáru a pěti plavebních komor zahrnuje též 26 vodních turbogenerátorů, které mají elektřinou zásobovat velká města na východním pobřeží. Stavebníci použili 16 miliónů tun betonu. Kvůli přehradě, jež měla být také pojistkou proti letním záplavám v deltě Jang c'-tiang, muselo být přestěhováno přes 1,4 miliónu lidí v oblasti. Zalito bylo přes tisíc měst a vesnic.

Nejhorší sucho za půl století

Stavebníci se od počátku potýkali se sesuvy půdy a okolí je teď navíc znečištěné, uvedla CNN. Mezitím opakovaná a dlouhá sucha ve střední a dolní části toku řeky negativně ovlivnila živobytí téměř 10 miliónů lidí v provinciích Chu-nan, Chu-pej, An-chuej a Ťiang-si, a lidé tvrdí, že za pokles hladiny v řece mohou i Tři soutěsky.

Horké počasí bez dešťových srážek má podle meteorologů v těchto oblastech přetrvávat další týdny. Místní úřady již byly instruovány k tvorbě umělého deště a z přehrady bude v příštích dnech upuštěno pět miliard metrů krychlových vody navíc.

 

http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/234480-cina-poprve-priznala-problemy-s-obri-prehradou-tri-soutesky.html

 

26. 5. 2011 Novinky.cz

 

© UPRM

vytvořil Michal Kandr