Unie pro řeku Moravu

Akce PET 2011

16.5.2011

Akce PET 2011

Počtvrté se sešli vodáci a milovníci řeky při sbírání odpadků - zejména PET lahví, které daly akci název - přímo z loděk. Akci pořádá od roku 2008 občanské sdružení Unie pro řeku Moravu ve spolupráci s Hnutím Brontosaurus - vodáckým oddílem Delfín z Litovle. Letos byla jednodenní a volba padla na sobotu 14. května.

Akce se zúčastnilo 15 více i méně zkušených vodáků a vodaček a vysbírali jsme přes 40 pytlů odpadků. Letos jsme se při čištění zaměřili na Mlýnský potok – vyjíždělo se od Hynkovského jezu a sbíralo se zejména po jez U Třech mostů. Na dalších úsecích už bylo odpadků podstatně méně, přesto jsme jimi naplnili několik dalších pytlů.

 

Počasí akci přálo, déšť počkal až do příjezdu do Olomouce, užili jsme si tedy i projížďku po meandrech Mlýnského potoka na Planých loučkách a průjezd historickou částí města, což byla malá odměna za předchozí dobrovolnickou práci.

 

Ačkoliv je Mlýnský potok umělým tokem vybudovaným zejména pro zásobování mlýnů (nyní vodních elektráren) vodou, má z velké části přirozený meandrující tvar a je cenným prvkem v přírodě Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Zaslouží si péči a ochranu stejně jako hlavní tok Moravy i lužní lesy v okolí. A náplavy plné pet lahví, kusů polystyrenu, ale i pneumatik a dalšího nepořádku nejsou zrovna estetické ani přírodě blízké.

 

Odvoz vysbíraného odpadu zajistí podnik Povodí Moravy, který je správcem toku Moravy. Záštitu nad akcí drží Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, na jejímž území se nachází i Národní přírodní rezervace Ramena řeky Moravy – toto chráněné území je nejvýznamnější říční rezervací v ČR. I proto je stále více vyhledáváno vodáky, kteří zde hledají atraktivní prostředí.

 

 

Fotografickou dokumentaci z „AKCE PET 2011“ si můžete k volnému publikování stáhnout zde.

Fotogalerie k akci je zde.

© UPRM

vytvořil Michal Kandr