Unie pro řeku Moravu

Poldr propustil velkou vodu

1.6.2010

Články

Poldr propustil velkou vodu, Milonice plavaly

Vyškovský deník, 1.6.2010

Výstavba suchého poldru, velký a zároveň mělký rybník, několikrát bagrovaný potok. To vše mělo ochránit Milonice před velkou vodou z polí. Jenže po nedělní bouři byla dědina zaplavená snad nejhůř ve své novodobé historii. Z jinak poklidného potoka Hvězdlička se stal během chvilky dravý příval, který málem zaplavil půlku vesnice.

„Nedokážu pochopit, na co stavěli za miliony korun poldr u Rošťoutek. Poldr má snad vodu zachycovat a ne propouštět?" ptal se včera ráno po bezesné noci Milan Zemánek.

Pracuje jako sklenář. Jemné bahno s vodou zaplavilo část jeho domu, dvůr a taky sklad skel, která musel jedno po druhém pracně čistit. Po dlouhé noční směně, kdy společně s místními dělali vše pro to, aby záplava neskončila ještě horší pohromou. „Je mi šestapadesát let, ale něco takového nepamatuju, ve dvoře jsme měli čtyřicet centimetrů vody," řekl Zemánek. Podobně jako on dopadla celá řada sousedů.

Podle místostarosty milonických dobrovolných hasičů Jana Slezáčka voda z rozvodněné Hvězdličky zaplavila celou část obce zvaná Hrubá strana. „Vodě jsme do cesty naskládali všechny pytle s pískem, co jsme měli. Do rána tu pracovalo patnáct hasičů a padesát místních. Těm je potřeba poděkovat," řekl Slezáček, který také patří k vytopeným.

Starosty Milonic Ladislav Grim viní z problémů v Milonicích vodohospodáře. „Poldr má velkou kapacitu, jenže v něm příliš velká roura propouští obrovské množství vody. Vyhodili šest milionů za stavbu, která je k ničemu," nebral si servítky Grim.

Upozornil přitom také na to, že obci vůbec nepomohl zastavit vodu uhřický rybník pod poldrem, který je takřka prázdný.

Podle Svatopluka Rolka z vyškovského pracoviště Zemědělské vodohopodářské správy je poldr s propustí u osady Rošťoutky nad Milonicemi projektovaný na dvacetiletou vodu. Při takovém objemu záplav se voda rozlije do okolních polí. Jenže v neděli odpoledne měl prý průtok nižší intenzitu, takže voda bez problémů protékala poldrem dál. „Co propustí poldr, to má zachytit uhřický rybník," připomněl Rolek.

Jenže nádrž svou roli také nesplnila. Místní podezírají Rybníkářství Pohořelice, že rybník velké vodě uzavřelo. To ale takovou domněnku striktně odmítá. „Rybník je otevřený a snažíme se ho naplnit. Sám jsem tam v neděli byl. Hlavní příval tekl při pohledu z hráze zleva, rybníku se vyhnul. Část vody přitom nádrž pojala, otevřeli jsme i spodní výpusť," popsal Ivan Šutovský z Rybníkářství Pohořelice.

Každopádně voda z polí stékala k Milonicím z širokých lánů od Kozlan, Hvězdlic a Chvalkovic a ohrozila dokonce přestavbu železničního uzlu až v Nesovicích. I v této vesnici se obyvatelé chránili pytli s pískem. Nesovičtí hasiči se navíc v neděli snažili poldr u Rošťoutek co nejvíc ucpat prkny, aby se voda rozlila po okolí.

Celou situaci včera prošetřili také pracovníci bučovického odboru životního prostředí. Podle jeho vedoucího Miloslava Babyráda je na závěry zatím brzy, odbor prý každopádně navrhne opatření, jež by měla vést ke zlepšení protipovodňové ochrany obou vesnic.

Nedělní bouře způsobila problémy i v řadě dalších míst okresu, například v Bučovicích, Černčíně, Slavkově u Brna či v Křenovicích.

© UPRM

vytvořil Michal Kandr