Unie pro řeku Moravu

Akce PET 2013

27.5.2013

Řeka Morava v CHKO Litovelské Pomoraví je vyčištěna od naplaveného odpadu. Stalo se tak díky šestému ročníku Akce PET, kterou organizuje Unie pro řeku Moravu. Na pětadvacet vodáků a milovníků přírody spojilo o víkendu 25. a 26. května 2013 své síly a v rámci dobrovolné akce vytahali z řeky přes 120 velkoobjemových pytlů s naplaveným odpadem.

Akce PET je věnována plavbě po řece Moravě, při níž je tok čištěn od pet lahví, pneumatik, igelitů, polysterenu a dalšího plastového i skleněného odpadu, a to v úseku mezi Litovlí a Horkou n/M. Splouvaný úsek řeky je součástí Národní přírodní rezervace Ramena řeky Moravy. Finančně akci podporuje Správa CHKO Litovelské Pomoraví, jejíž příspěvek pokrývá přímé náklady akce, tj. především zapůjčení lodí a vodáckého vybavení či nákup potřebného materiálu (pytle, rukavice). Odvoz sesbíraného odpadu na skládku zajišťuje podnik Povodí Moravy, s.p., který je správcem toku.

Michal Krejčí, předseda Unie pro řeku Moravu k výsledku akce uvádí: „Je vidět, že naše dlouhodobé úsilí má smysl, neboť Morava je oproti předchozím letům výrazně čistší. Postupně se nám podařilo snížit zaneřádění koryta umělohmotným bordelem. Přesto budeme v akci pokračovat i v příštích letech, neboť zde pouze odstraňujeme následky nezodpovědného chování jiných lidí".  Pet lahve a další různorodý odpad každoročně do národní přírodní rezervace Ramena řeky Moravy přinesou jarní zvýšené průtoky, které z povodí splaví nepořádek napáchaný našimi méně uvědomělými spoluobčany.

Fotografickou dokumentaci z „Akce PET 2013" si můžete stáhnout (a volně použít) zde: